Tichetele de masă primite în prezent de către două milioane de angajaţi din România ar putea fi înlocuite cu carduri de beneficii prin care aceştia pot achita contravaloarea alimentelor, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de un grup de deputaţi şi senatori şi votat în Camera Deputaţilor. Proiectul, adoptat de Camera Deputaţilor pe 15 octombrie şi trimis către preşedintele României pe 26 octombrie, urmează să fie promulgat zilele următoare.
„Cardurile de masă vor reprezenta o opţiune utilă atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatori, opţiune care va exista în paralel cu tichetele pe suport de hârtie“, a spus Pierre Gagnoud, directorul general al companiei emitente de tichete Edenred România, cu afaceri de 13 mil. euro anul trecut. Edenred emite tichete pentru un million de angajaţi din România, care sunt acceptate în 40.000 de unităţi de alimentaţie din ţară, atât din mediul rural, cât şi din cel urban.
„În cazul cardurilor, reţeaua de acceptare va fi în general concentrată în zonele urbane mari şi medii“, a adăugat Gagnoud.
În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 9,35 de lei pentru fiecare zi lucrătoare, iar un angajat nu poate – potrivit legii actuale - să folosească mai mult de 2 tichete pe zi. Odată cu propunerea legislativă de modificare a legii care stă la baza emiterii de tichete de masă (Legea 142/1998), această prevedere este eliminată. Astfel, un angajat care va avea un card în loc de tichete de masă va putea folosi şi fracţiuni din valoarea unui tichet. În prezent, în cazul tichetelor de hârtie, angajaţii nu pot primi rest în bani în cazul în care cumpără alimente care nu acoperă în totalitate valoarea tichetelor.
Aproape jumătate dintre angajaţii din România (2 milioane din 4,3 milioane de persoane) primesc tichete de masă, companiile acordând acest tip de beneficii pentru că sunt scutite de contribuţii soc