Nicio formă de autonomie nu constituie o încălcare a prevederilor Constituţiei României sau a legilor europene sau internaţionale, a declarat astăzi şeful diplomaţiei ungare, Janos Martonyi, în răspuns la criticile cu privire la marşul secuilor de la sfârşitul săptămânii trecute, prin care maghiarii din Transilvania au solicitat autonomie. Sursa: Reuters
Faptul că România este un stat naţional nu exclude posibilitatea apariţiei unor entităţi locale care să se auto-administreze, aceste eventuale entităţi neafectând unitatea statului, a susţinut Martonyi într-un interviu acordat postului public de radio Kossuth.
“Nimeni nu vorbeşte despre formarea unei enclave separate în mijlocul României", a punctat el, citat de agenția oficială MTI.
Dacă marea majoritate a unei comunităţi solicită o formă de administrare autonomă sau de auto-guvernare, atunci este vorba despre un principiu democratic pe care populaţia majoritară trebuie să-l ia în serios şi să demareze negocierile pentru implementarea sa concretă, a mai adăugat el.
Un alt principiu adus în discuţie la demonstraţia de duminică, şi anume că nicio formă de regionalizare teritorială nu trebuie făcută într-o manieră în care să afecteze o minoritate etnică sau să-i reducă numărul, este apărat de legile internaţionale şi europene, a mai spus Martonyi.
Proiectul de regionalizare din România ar putea afecta comunitatea maghiară, aceeaşi comunitate care consideră că soluţia democratică este înfiinţarea unei regiuni autonome, a mai adăugat el.
Guvernul ungar continuă să susţină iniţiativele comunităţilor maghiare din afara graniţelor Ungariei, a subliniat Martonyi.
În cursul zilei de luni, premierul român Victor Ponta a declarat că va răspunde solicitării maghiare de autonomie în conformitate cu Constituţia României şi cu normele europene, menţionează