De mai bine de 13 ani, reprezentanţii culturii oltene se luptă să obţină fonduri de la Ministerul Culturii pentru restaurarea cimitirului de la Pietriş. Cu toate că, proiectul privind restaurarea lăcaşului bisericesc a fost depus şi în acest an la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şansele pentru obţinerea resurselor financiare necesare reabilitării sunt aproape nule.
Primul demers oficial, pentru restaurarea monumentului istoric, susţin reprezentanţii culturii oltene, a fost făcut între anii 2000-2001. La vremea aceea, spune referentul de specialitate, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Olt, Valeru Ciurea, care este şi iniţiatorul proiectului, au fost organizate expoziţii fotografice şi chiar o dezbatere, la care au participat atât autorităţile locale, cât şi judeţene, precum şi specialişti din domeniu, fiecare exprimându-şi punctul de vedere cu privire la necesitatea recondiţionării cimitirului de la Pietriş. A fost primul semnal de alarmă. Totul a rămas, însă, la stadiul de discuţie. De-a lungul anilor, potrivit aceleiaşi surse, au fost depuse de patru ori proiecte la Ministerul Culturii atât de către specialiştii instituţiei de cultură oltene, cât şi de înaltele feţe bisericeşti din cadrul Episcopiei Slatina şi Mitropoliei Olteniei, pentru restaurarea cimitirului de la Pietriş.
„În 1994 am realizat primul film despre cimitirul Pietriş, «Culorile veşniciei», cu care am participat la Festivalul de Film, cu tematică religioasă, de la Curtea de Argeş. Acesta a fost prezentat în 1996 şi în 2003 şi am obţinut o menţiune. Scopul meu a fost, însă, de a sensibiliza factorii de decizie din Ministerul Culturii. Însă, nu s-a întâmplat asta. Pelicula şi fotografiile dezvăluie dezastrul la care s-a ajuns în prezent, adică de nesalvat, pentru că trei sferturi din cimitir s-au umplut cu cruci de bet