Crima pasionala nu pare a fi o boala specifica numai societatilor insuficient evoluate. Ca dovada, statisticile au aratat ca in Europa sunt ucise zilnic 12 femei, de catre partenerii lor actuali, fostii parteneri sau membri ai familiei.
Desi este foarte greu sa detii evidente intr-o asemenea problema, Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca, la nivel mondial, sapte din zece femei au avut de suportat agresiuni fizice - inclusiv cele sexuale, din partea unor barbati, parteneri sau nu, scrie Project Syndicate.
Adesea victimele sufera si tac
Aceste cifre, confirmate si de Oficiul Natiunior Unite pentru Droguri si Criminalitate, nu reprezinta decat un aspect privind atacul masculin asupra femeilor la nivel global, iar autorii agresiunilor apartin tuturor categoriilor de cultura, de varsta, clasa sociala sau spatiu geografic.
Mai mult de jumatate din femeile grav agresate suporta tacit situatia si nu sesizeaza organele de ordine sau organizatiile de protectie sociala, fie dintr-un sentiment de jena fata de familie, fie de teama eventualelor repercursiuni din partea celui reclamat.
Exista state cu traditii ancestrale nealterate, unde nu numai cutumele sociale, dar si legile pun femeia in imposibilitate de a se apara, pe considerentul ca, din principiu, dreptatea este de partea barbatului.
Nu trebuie sa ne amagim cu ideea ca ar fi la mijloc cazuri izolate sau anomalii patologice. Majoritatea covarsitoare a criminalilor sunt oameni sanatosi si cu putere de discernamant, iar crimele lor se produc cam peste tot: acasa, pe strada, la serviciu, in magazine.
Justitia, in dilema
Combaterea fenomenului este insa una dintre cele mai dificile, simplul cadru legal dovedindu-se adesea neputincios. Insasi justitia este pusa adesea intr-o situatie delicata: pe de o parte vinovatul trebuie judec