Miercuri se comemoreaza catastrofa ecologica de la Certej, Hunedoara, cand digul iazului de decantare al exploatarii miniere s-a rupt, iar valul de steril a inghitit 89 de oameni. Protestatarii Rosia Montana sunt asteptati la Ministerul Mediului, unde vor aprinde lumanari in memoria victimelor.
De asemenea, grupul informal "Timisoara pentru Rosia Montana" organizeaza miercuri, de la ora 13:00, in fata Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, pe Bd. Rebreanu, o actiune de comemorare a victimelor accidentului de la Certej din 1971.
Actiunea grupului "Timisoara pentru Rosia Montana" are scopul sa avertizeze in legatura cu un alt proiect minier care se va realiza la Certej, scrie debanat.ro.
Miercuri se implinesc 42 de ani de la catastrofa de la Certej, judetul Hunedoara, un eveniment in care si-au pierdut viata 89 de oameni dupa ce un iaz de decantare al exploatarii miniere s-a revarsat peste asezarea din apropiere.
In 2012, compania canadiana Eldorado Gold Corporation, prin intermediul societatii Deva Gold, a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara pentru o alta exploatare aurifera in zona.
Potrivit informatiilor prezentate de organizatiile de mediu, proiectul minier de la Certej, desfasurat pe 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu, cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona, si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani.
Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare vor fi depozitate intr-un iaz de decantare cu o suprafata totala de 63 de hectare.
Proiectul de la Rosia Montana, o amenintare pentru securitatea nationala
In cazul catastrofei de la Certej, ruperea digului a avut loc intr-o sambata, la 4.55 diminea