Reprezentanții agențiilor de informații americane au spus la audiere că uneori liderii europeni nu știu ce fac agențiile lor de informații.
Au avut acces Statele Unite la continutul a milioane de convorbiri telefonice din Europa? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
In fata unei comisii a Congresului american, directorul Agentiei pentru Securitate Nationala, generalul Keith Alexander, a spus ca serviciile de informatii straine au obtinut date despre convorbiri telefonice in zone de razboi si alte zone din afara frontierelor si le-au oferit Agentiei pentru Securitate Nationala a Statelor Unite - o operatiune care ar fi fost interpretata gresit de presa din Spania si Franta, care a sustinut ca Agentia americana ar fi spionat in tarile lor. „Nu este informatie care vizeaza cetateni europeni” - a spus Alexander in fata unei comisii a Congresului, continuind „Este informatie obtinuta de noi si aliati din NATO, in apararea tarilor noastre si in sprijinul unor operatiuni militare”.
Generalul a raspuns la o interpelare a presedintelui Comisiei pentru Informatii din Camera, republicanul Mike Rogers in legatura cu relatari ca Agentia pentru Securitate Nationala ar fi obtinut peste 70 de milioane de fișe ale unor convorbiri telefonice din Franta, in interval de numai o luna, anul trecut si ar fi interceptat 60 de milioane de convorbiri, in Spania, in acelasi interval.
Aceste informatii, bazate pe dezvaluirile lui Edward Snowden, un fost contractor al Agentiei, aflat in prezent in Rusia, au stirnit minie populara si proteste diplomatice in Franta. Generalul Alexander a spus că cei care au interpretat informatiile lui Snowden nu le inteleg. Se pare ca servicii de informatii din Spania si Franta au avut si au programe in care ofera milioane de fișe de convorbiri telefonice Statelor Unite, in cadrul masurilor viz