Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI la Bucureşti. Foto Ovidiu Micsik
În acest week-end, sâmbătă şi duminică, reprezentanţii guvernului se vor întâlni cu negociatorii FMI, ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene pentru a încerca să ajungă la un consens în privinţa parametrilor macroeconomici luaţi în considerare la bugetul pentru 2014. Până în week-end, guvernul trebuie să prezinte soluţii realiste privind golul care există în acest moment între venituri şi cheltuieli plus deficitul deja convenit. Surse de pe piaţa financiară spun că suma care lipseşte în acest moment este de cinci miliarde de lei, sumă care este greu de acoperit prin măsuri minore de genul taxarea piscinelor.
Experţii FMI nu prea mai vor să închidă ochii la promisiunile autorităţilor române având în vedere istoricul tuturor guvernelor, aşa că merg pe nişte simulări realiste privind veniturile, sursele de venit şi probabilitatea de realizare a acestora. Dacă varianta majorării cotei unice de la 16% la 22% a fost respinsă cel puţin public atât de premier cât şi de PNL, o altă simulare care s-ar discuta pe holurile Finanţelor ar fi de introducere a unor cote diferenţiate de impozit: 16, 18 sau 20%. Această informaţie nu a putut fi confirmată oficial.
Problema este că PNL a spus clar că va ieşi de la guvernare dacă se modifică cota unică.
Premierul Ponta este foarte strâns în acest moment în privinţa bugetului pe 2014 pentru că trebuie să bată în cuie parametrii şi măsurile pentru bugetul pentru 2014 care să fie acceptate de FMI.
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI la Bucureşti. Foto Ovidiu Micsik
În acest week-end, sâmbătă şi duminică, reprezentanţii guvernului se vor întâlni cu negociatorii FMI, ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene pentru a încerca să ajungă la un consens în privinţa parametrilor macroeconomici luaţi în considerare la b