Toate activitățile agricole din județul Tulcea trebuie să fie autorizate de Agenția de Protecție a Mediului, iar fermierii sunt obligați să primească anual avizul acestei instituții. Potrivit declarației directorului Agenției de Protecție a Mediului, Liliana Marinescu, această obligație vine în urma încheierii unui protocol între ANPM, APIA și Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
„Cei care aplică pentru măsurile de agromediu, pachetele de agromediu, trebuie să ştie că, pe lângă faptul că depun o decla-raţie la APIA, această declaraţie trebuie să aibă în spate un fundament, respectiv îndeplinirea unor condiţii care vizează şi mediul. Prin urmare agricultorii trebuie să aibă şi acordul Agenţiei de Protecţie a Mediului atunci când desfăşoară o anumită activitate. În aceste condiţii, actele de reglementare care se supun protocolului încheiat între ANPM, APIA şi ANSVSA pot îmbrăca două forme, respectiv autorizaţia de mediu sau notificarea prin care îi aducem la cunoştinţă beneficiarului că activitatea desfăşurată de respectiva fermă, în baza căreia funcţionează, nu se autorizează”, a declarat Liliana Marinescu.
Fermierii care nu solicită aviz, sancţionaţi
Potrivit aceleaşi surse, în cazul în care fermierii nu au şi autorizaţia Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului atunci când îşi desfăşoară activitatea, ei pot fi sancţionaţi prin retragerea subvenţiilor, măsură ce se aplică şi retroactiv.
„Atunci când condiţiile impuse de lege nu sunt respectate, putem vorbi de sancțiuni și pornim de la acest protocol. Agricultorilor li se poate tăia subvenția și sunt obligați să o înapoieze și pe cea din anii anteriori. În general, agenții economici cu activități pe agricultură, şi în general toți prestatorii de servicii, trebuie să se autorizeze și în momentul în care ei își desfășoară activitatea taie facturi iar dacă nu s