Între proprietari care vor să construiască şi vecinii nemulţumiţi de apariţia unei noi clădiri trebuie o soluţie de echilibru, susţine primarul-mediator.
Proiectul unui imobil cu trei etaje propus în cartierul Mărăşti şi prezentat în Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) Cluj-Napoca i-a adus în faţa urbaniştilor clujeni pe vecinii nemulţumiţi de apariţia unei astfel de clădiri în zonă.
Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), cu patru beneficiari persoane fizice, vizează construirea unui imobil de locuinţe colective cu demisol, parter, două etaje şi un al treilea retras pe str. Abrudului nr. 19. Clădirea are, potrivit propunerii, opt apartamente şi ar fi construită pe un teren de 444 mp. „Imobilul cu opt apartamente e lipit de clădirea de la nr. 17 şi are acelaşi regim de înălţime. Locurile de parcare necesare vor fi asigurate în incintă şi la demisol", a explicat Valentin Moldovan, arhitectul care a susţinut proiectul.
Nemulţumiţi de proiectul viitorului bloc, vecinii dintr-un imobil din zonă, de pe str. Dâmboviţei, care ar fi cei mai afectaţi de ridicarea noii clădiri au venit în şedinţa CTATU cu plângerile.
„Nu suntem de acord cu această clădire pentru că e foarte mic spaţiul disponibil. Ei spun acum că va fi şi spaţiu verde, că vor fi parcări, dar un teren de 444 mp e foarte mic", s-a plâns unul dintre vecini. Ridicarea unui bloc cu trei etaje în zonă ar crea disconfort şi lipsă de intimitate pentru locuitorii de aici, iar lucrările de construire şi şantierul noii clădiri vor aduce daune pentru apartamentele vecinilor, au mai susţinut aceştia. De cealaltă parte, arhitectul proprietarilor a subliniat însă că proiectul respectă prevederile din legislaţie şi că asigură inclusiv necesarul de spaţii verzi.
Situaţia actuală rezultă din suprapunerea a două ţesuturi diferite (parcele de case şi blocuri comuniste), a su