Ministrul de Finante al Irlandei a spus recent pentru Wall Street Journal ca intentioneaza sa schimbe legile ce reglementeaza afacerile fara rezidenta fiscala care permiteau companiilor ca Apple sau Amazon sa beneficieze de taxe mult mai favorabile.
Apple sau alte firme puteau sa isi dirijeze profiturile catre subsidiarele din Irlanda sau catre "companii fantoma" care nu declarasera nicio rezidenta fiscala. Practic, directia de actiune anuntata de guvernul irlandez vizeaza companiile fara rezidenta fiscala, intentionand sa scoata in afara legii practica prin care o companie poate sa nu declare o rezidenta fiscala.
Insa, potrivit analistilor, marile companii care nu au declarat o rezidenta fiscala vor alege sa isi declare rezidenta in orice alta jurisdictie offshore, chiar si in Insulele Bermude, paradis fiscal unde nu exista taxe pe profitul corporatiilor, motiv pentru care intentiile guvernului irlandez nu ar trebui sa afecteze prea mult acesti giganti.
Potrivit unei investigatii a Senatului american, Apple a evitat sa plateasca impozite de miliarde de dolari exploatand sistemul fiscal irlandez.
"Sunt foarte multe tari in Europa care pot fi folosite cum vrei pentru a plati mai putine taxe. Chiar si in Germania poti sa eviti plata unor taxe daca stii unde sa te uiti", a declarat pentru Wall-Street.ro Alexander Milcev, partener in cadrul EY Romania.
Recent, OECD a stabilit o serie de directii de actiune pentru eliminarea discrepantelor intre sistemele de taxare la nivel international, astfel incat sa fie cat mai putine astfel de "chichite" legislative ce permit marilor companii sa evite plata taxelor, a explicat Milcev tendinta care se contureaza la nivel global si care justifica si declaratiile premierului irlandez.
"Cat timp vor exista taxe, va exista si evaziune si cata vreme sistemele fiscale sunt complexe si greoaie, firmele vor