Comuna Coşbuc din Bistriţa-Năsăud găzduieşte un monument istoric, ce opreşte din drum zeci de persoane care traversează localitatea. Este vorba despre ultimul pod acoperit din Europa de dimensiuni mari, construit de către grănicerii italiani în 1778.
În comuna Coşbuc, pe râul Sălăuţa, ne întâmpină un pod cel puţin ciudat. Acesta este acoperit şi are ferestre, semănând cu un hambar. Acesta a fost realizat de către grănicerii italieni în 1778 şi refăcut în 1937. Este ultimul pod de acest tip la această mărime din Europa, declarat în urmă cu câţiva ani monument de arhitectură cu valoare de patrimoniu.
Podul a fost ridicat de către italieni în primăvara anului 1778 din lemn de stejar procurat din pădurile saşilor. Acesta a avut 14 fraţi doar în judeţul Bistriţa-Năsăud, însă niciunul nu mai este în picioare. Nici cele din Tirol, zonă căreia i-a împrumutat numele (numindu-se şi pod „tirolez”) nu mai sunt în picioare, prăbuşindu-se în timpul războiului.
Se pare că ar mai exista un pod asemănător în Geneva, însă nu este acoperit. Mai sunt câteva în Canada şi în Statele Unite, care au devenit subiecte de cărţi şi chiar filme.
Potrivit lui Cătălin Petcu, un inginer român care a plecat în Canada unde s-a specializat în restaurarea acestor tipuri de construcţii, podurile din lemn au fost acoperite tocmai din cauza faptului că structura de rezistenţă era vulnerabilă la putrezire. Condiţiile climaterice făceau ca în Canada şi în Statele Unite un astfel de pod din lemn să nu poată rezista mai mult de 15 ani. Astfel, construirea unui acoperiş şi a unor pereţi a crescut speranţa de viaţă până la 80 de ani, fără reparaţii majore.
FOTO: ghidvideoturistic.ro
Dacă podul acoperit din Coşbuc este negru, majoritatea podurilor, spune inginerul, sunt vopsite în roşu, istoricii crezând că s-a apelat la această „culo