Îmbunătăţiţi gradul de colectare, nu majoraţi taxele. Orice creştere de taxe ar „gâtui“ şi mai mult economia. O presiune fiscală mai mică încurajează agenţii economici să se conformeze. Evaziunea fiscală este o formă de concurenţă neloială care afectează orice business. Este greu să concurezi pe o piaţă unde mulţi jucători nu joacă corect. Problema evaziunii fiscale este sistemică. O continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite segmente ar fi binevenită.
Problema evaziunii fiscale este sistemică şi s-a perpetuat în timp, afectând gradul de colectare a veniturilor la buget, dar şi companiile oneste, puse în situaţia de a concura cu mulţi jucători care nu „joacă“ cinstit, iar autorităţile ar trebui să-şi concentreze eforturile pe îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget, au susţinut participanţii la conferinţa „Modificările Codului fiscal. Care este impactul pentru buget, mediul de business şi pentru economie?“ organizată de ZF în parteneriat cu firmele de audit şi consultanţă KPMG şi EY.
România pierde 20 mld. euro din evaziunea fiscală, anul trecut evaziunea ajungând la aproape 14% din PIB, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.
„Evaziunea fiscală este o formă de concurenţă neloială care afectează orice business şi este greu să concurezi pe o piaţă unde mulţi jucători nu joacă corect. Economia nu poate să meargă în condiţiile în care concurenţa este afectată. Economia merge dacă afacerile merg, dacă se desfăşoară corect“, a declarat Alex Milcev, tax partner la firma de audit şi consultanţă EY.
Problema încasărilor bugetare o au toate statele lumii, dar soluţiile la care se gândesc majoritatea ţărilor nu vizează majorarea impozitelor şi taxelor, ci măsuri eficiente de combatere a evaziunii fiscale, orice creştere de taxe urmând să „gâtuie“ şi mai mult economia, a spus Ramona Jurubiţă, p