Codul insolvenţei întocmit de specialişti, modificat de Guvern şi aprobat printr-o Ordonanţă de Urgenţă declarată neconstituţională de CCR continuă să aibă ecouri, atât în rândul practicienilor de profil, cât şi în mediul de afaceri.
Totul s-a petrecut "tipic românesc", potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Omenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a spus: "Mediul de afaceri a spus încă de la început că prevederile din Codul Insolvenţei nu sunt bune. Ceea ce s-a întâmplat este tipic românesc - o comisie de specialişti a lucrat timp de un an la acest cod, după care a venit cineva şi a întors totul, munca specialiştilor fiind aruncată la coş".
Domnia sa subliniază că insolvenţa nu blochează decât restanţele, care nu mai acumulează penalităţi, datoriile curente trebuind plătite. "Ideea că firmele se îmbogăţesc după ce intră în insolvenţă este total falsă. Sigur că există şi cazuri individuale de bancrută frauduloasă. De aceea erau nişte lucruri care ar fi trebuit corectate, dar nu în acest mod. Specialiştii din domeniu sunt foarte supăraţi şi bulversaţi", ne-a mai spus domnul Pârvan.
* Simona Miloş: "Nu cred că a existat vreodată o astfel de situaţie"
Practicienii din domeniu nu ştiu exact ce urmează să se întâmple.
Simona Miloş, preşedintele Institutului Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă, ne-a explicat că, deşi doar două articole din Codul Insolvenţei au fost declarate neconstituţionale, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că Ordonanţa 91/2013, prin care a fost aprobat Codul, este neconstituţională, întrucât un astfel de cod nu putea fi aprobat printr-o Ordonanţă, ci prin Lege.
Domnia sa ne-a precizat: "Codul nu este neconstituţional, Ordonanţa prin care a fost aprobat este neconstituţională, întrucât Codul ar fi trebuit aprobat prin Lege, nu prin Ordonanţă. Ordonanţa se