Cea de a doua rectificare bugetară din 2013 aprobată în şedinţa de ieri a guvernului revizuieşte ţinta de venituri ale bugetului general consolidat cu 3,4 mld. lei şi diminuează cheltuielile bugetului general consolidat cu 2,2 mld. lei.
Astfel, veniturile prognozate sunt de 205,8 mld. lei (209,2 mld. lei în legea bugetului aprobată de Parlament şi 209,4 mld. lei după prima rectificare bugetară), iar cheltuielile de 221,8 mld. lei (222,6 mld. lei în programul iniţial şi 224,1 mld. lei după prima rectificare), deficitul bugetar urmând să crească la 2,54% din PIB (15,9 mld. lei).
Consiliul fiscal – instituţia care, prin lege, supervizează politica fiscală a guvernului – susţine în opinia asupra rectificării bugetare că o rectificare în jos a ţintelor atât de severă a alterat perspectivele pentru bugetul pe 2014 (pentru că datele viitorului buget se bazează pe această rectificare), iar ţinta principală pentru acest an trebuie să rămână încadrarea în deficitul de 3% din PIB convenit în acordurile internaţionale. Marţi ministrul bugetului Liviu Voinea infirmase că prognozele de venituri ale guvernului au fost prea optimiste, insistând că reducerea de venituri a fost cauzată de restructurarea Fiscului şi de faptul că domeniile care au asigurat creşterea economică nu au contribuit şi creşterea veniturilor statului (de exemplu, exporturile cresc, dar exporturile reclamă şi returnări de TVA).
Consiliul fiscal a susţinut ieri în opinia asupra celei de-a doua rectificări bugetare pe anul curent că ratarea obiectivului iniţial de deficit ESA 95 de 2,4% din PIB este probabil inevitabilă. Este însă esenţial ca rezultatul execuţiei bugetare 2013 să asigure încadrarea în limita a 3% din PIB statuată de Pactul de Stabilitate şi Creştere astfel încât să poată fi evitată declanşarea unei noi proceduri de deficit excesiv, arată consiliul.
Ordonanţa de urgenţ