Peste doar două luni expiră ultima "păsuire" acordată de UE României, pentru a aduce laptele produs în ţară la standardele de calitate europeană. De la 1 ianuarie 2014, nici un producător nu va mai avea voie să vândă lapte neconform cu standardele unionale. Și nici un procesator nu va mai putea să-l cumpere.
Ce îi așteaptă, peste doar două luni, pe micii fermieri români, care își hrănesc cu te miri ce văcuțele autohtone, pe care le mulg după tehnica ancestrală, ca să obțină între 5 și 8 litri de lapte pe zi de la fiecare? Asta în condițiile în care standardele unionale iau drept reper fermele occidentale cu sute sau mii de capete de vite "specializate" pe producția de lapte, fiecare cornută "livrând" câte 25-28 de litri pe zi... Este ca și cum ai pune în competiție o Dacie obosită cu un Mercedes.
O organizație umanitară a dat mâna cu un producător internațional de iaurt și încearcă împreună să șteargă discrepanța dintre cele două "motoare" și să-l ajute pe micul fermier român din zone defavorizate să reziste în fața unei concurențe aparent zdrobitoare. Desantul ”Mercedesurilor” irlandeze pe păşunile românilor
Heifer International, o organizație umanitară care, de peste 65 de ani, oferă asistență comunităților sărace din peste 120 de țări ale lumii, a lansat, prin filiala sa din România şi împreună cu cel mai mare producător de iaurt (care pune la bătaie un special pentru dezvoltarea durabilă a partenerilor săi), un program socio-economic adresat comunităților nevoiaşe şi grupurilor dezavantajate de mici fermieri din zonele cu potențial de dezvoltare redus.
Intitulat „O şansă pentru familia ta!", programul încurajează micii producători să se asocieze, pentru a avea pe termen lung afaceri profitabile prin producţia de lapte de bună calitate. Programul are şi o componentă de instruire a fermierilor privind sănătatea, nutriţia, îngrijirea şi mu