News Nesatisfăcut de încasările bugetare pe care le-a programat, dar nu le-a pus şi-n buzunar, Guvernul pare a fi pus gând rău cotei unice. Statul vrea din ce în ce mai mulţi bani şi istoria arată că în anii electorali, cum e următorul, nu se abţine de la cheltuieli, chiar dacă economia nu se simte prea bine. Care sunt şansele creşterii taxării în 2014 şi ce ar putea înseamna asta pentru România.
În scenariul imaginat de Guvern, creşterea cotei unice, de la 16 la 22%, ar urma să fie contrabalansată parţial de o scădere de două puncte a taxei pe valoare adăugată la 22%.
Motivul posibilelor schimbări fiscale? Guvernul nu strânge suficienţi bani la buget. În opt luni scurse din acest an, veniturile erau la 21,2% din PIB, foarte aproape de nivelul de 21,4% din PIB înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut – în termeni nominali a strâns mai mult decât în 2012. Însă, când a făcut legea bugetului, statul s-a gândit că ar vrea să încaseze din taxe şi impozite 33,4% din PIB în 2013, cu 0,5 pp mai mult decât în 2012, la un deficit de 2,3%. Pe ce s-a bazat?
„Problema este cu zonele de unde vine creşterea economică. În acest an ai cele mai mari contribuţii de la export, unde faci rambursări de TVA, şi agricultură, de unde, să fim serioşi, nu încasezi prea multe taxe", spune economistul Florin Cîţu. „Au făcut bugetul cu creşterea consumului şi a absorţiei de fonduri europene, scenariu fără susţinere", spune Cîţu.
Prin consilierii săi, premierul Ponta a lansat un apel către contribuabili să îşi plătească taxele. Cristian Socol îi invita pe cei care fac evaziune să fie corecţi şi să dea obolul statului. Într-o poveste cu pensionari care vând usturoi, Ioana Petrescu, absolventă de Harvard, făcea acelaşi apel – banii ajunşi la buget ar urma să asigure pensii mai mari pentru bătrânii noştri - „Cumpără usturoiul, pentru că eşti om! Plăteş