Rectificarea bugetară operată miercuri de Guvern este "o redistribuire făcută între ministere", declară la RFI europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. El crede că rectificarea denotă o anumită "îngrijorare" în ceea ce priveşte economia ţării.
Theodor Stolojan nu crede în argumentul Guvernului privind slabele încasări bugetare. Rectificarea "este un semn de îngrijorare în ce priveşte economia României, pentru că eu nu cred în teza că s-au greşit calculele la început, când s-a făcut evaluarea bugetului pe anul 2013, dimpotrivă, avem câteva fenomene care se întâmplă în economie şi care au dus la descreşterea veniturilor bugetului. În primul rând, volumul creditelor neperformante în România începe să obţină recordul în Europa, suntem la 23% în creştere în continuare. Acest lucru a făcut ca sistemul bancar din România să fie nevoit să-şi constituie provizioane din profitul operaţional şi în consecinţă să nu poată să verse la bugetul statului nici un fel de impozit pe profit în acest an", spune fostul premier.
"În al doilea rând, avem practic semnale că economia care produce venituri la bugetul ţării este stagnantă. Deşi România înregistrează o creştere economică, practic creşterea economică provine în special din export, unde produsele la export nu sunt eligibile pentru Taxa pe Valoarea Adăugată. Deci practic, la tot exportul românesc, bugetul nu primeşte venituri din TVA. Avem producţia agricolă, unde ceea ce s-a înregistrat, o producţie foarte bună de cereale este se pare total în afara controlului fiscal din România şi înregistrării de obligaţii de plată la bugetul ţării", explică eurodeputatul PDL.
Rectificarea, "o redistribuire între ministere"
În opinia lui Stolojan, rectificarea "este de fapt o redistribuire făcută între ministere şi sigur, pe fondul reducerii volumului de venituri şi implicit a volumului de cheltuieli, plus