Romanul nu este chiar cel mai coplesit dintre pamanteni, dar pare sa coboare vertiginos catre ultimul loc in clasamentul mondial al suportabilitatii poverii fiscale. Parca invidiosi pe omologii lor din Burundi (tara aflata pe pozitia imediat inferioara), guvernantii nostri pregatesc cu sarg noi cresteri de taxe si impozite.
Romania se situeaza pe locul 136 in acest clasament, potrivit raportului Paying Taxes 2013, realizat de Banca Mondiala si PwC. Raportul poate fi citit aici (vezi paginile 148-150).
Studiul ia in considerare trei criterii: rata totala a impozitarii, numarul de ore necesar pentru plata impozitelor si numarul de plati fiscale necesar de efectuat.
Ne pozitionam, asadar, un pic mai jos decat Zimbabwe (locul 134) si St. Kitts and Nevis (135), dar cu o treapta mai sus decat Burundi (137). Pe ultimul loc (185) se afla Venezuela, tara cu cea mai grea povara fiscala din lume. Primul loc este ocupat de Emiratele Arabe Unite, care suporta cea mai usoara povara fiscala.
De ce stam atat de prost la acest capitol?
"In Romania salariatul dispune, dupa un calcul simplificat, de maxim 42% din produsul muncii sale. Restul de 58% se duce pe principalele mari impozite (aplicate diferentiat: CAS total 31,3%; CASS total 11,5%; ANOFM 1,25%; impozit pe venit 16%; TVA 24%)", scrie economistul Bogdan Glavan, pe blogul sau.
"Salariul net reprezinta 55% din costul total al fortei de munca, cu alte cuvinte, ca sa recompenseze munca salariatului cu 1.000 de lei firma trebuie sa plateasca 1.820 de lei; este ca si cum ar mai tine pe cineva in carca. si chiar tine pe cineva: statul roman, care printr-o padure de reglementari si legi ii dicteaza practic in ce pozitie sa stea, unde sa mearga si cand sa se intoarca", explica Glavan.
Aceasta carca va deveni, dupa toate probabilitatile, si mai impovara