Una din rutele interesante pe care le puteţi explora în Dublin este deopotrivă o felie de viaţă din creaţia unui scriitor, deschizător de drumuri, în anii 1920. Deşi născut, crescut şi educat în Dublin, James Joyce şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în străinătate. De la vârsta de douăzeci de ani, a repetat adesea că este “sătul de Dublin”. A trăit într-un exil autoimpus la Trieste, Zurich şi, în cele din urmă, la Paris, dar, cu toate acestea, oraşul natal rămâne scena centrală a celor mai mari lucrări literare ale sale.
Cărţile sale sunt descrieri vii, erudite şi comice ale acestui oraş atât de plin de caracter. Cea mai importantă lucrare a lui Joyce, Ulise, o piatră de hotar în literatura modernă, este o prezentare onestă a tuturor activităţilor umane. Cartea inspiră încă multe vizite la Dublin, descriind evenimentele unei singure zile, 16 iunie 1904, aşa cum sunt ele văzute de cele trei personaje principale – Stephen Dedalus, Molly şi Leopold Bloom, în timp ce trec prin diverse zone ale Dublinului.
Povestea începe la Martello Tower din Sandycove, în golful Dublin, ne prezintă casa Bloom, mai multe cârciumi, Biblioteca Naţională, o înmormântare şi nu se opreşte aici. Fanii lui Joyce sărbătoresc Bloomsday în Dublin în fiecare iunie, refăcând traseul şi bucurându-se de oraş şi de carte.
Dacă vă interesează să participaţi la un asemenea eveniment atunci trebuie să ştiţi că nu există o organizaţie oficială Bloomsday, dar în jurul datei de 16 iunie se organizează mai multe evenimente. Aşadar vă puteţi bucura din plin de ele dacă vă găsiţi în acea perioadă în oraş. Evenimentele descrise în Ulise se întind de la ora 8 până la ora 2 a doua zi de dimineaţă. Pentru cine vrea să vadă Dublinul câteva zile ar fi mai recomandat.
Ar fi bine să nu rataţi în această călătorie câteva pub-uri unde se bea Guinness. Lui Leopold Bloom îi plăcea berea