Pentru câteva zile Iaşiul s-a transformat în capitala literaturii române. Toată suflarea scriitoricească s-a aflat la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), eveniment iniţiat de scriitorul Dan Lungu.
Au avut loc dezbateri încinse cu moderatori celebri în superba sală a Teatrului Naţional, sesiune de lecturi publice, scriitorimea a făcut frumos la întâlnirile cu elevii şi studenţii ieşeni, iar la final un lucru rămâne cert: „copilul“ FILIT, născut cu o carte în mână, are în faţă un viitor strălucit.
Despre FILIT sau „Feel it“, cum le plăcea tinerilor voluntari să-l alinte, am vorbit şi noi cu ”părintele” său, Dan Lungu.
În cuvântul de bun venit adresat oaspeţilor descriaţi FILIT ca pe un pui de om născut ca prin minune, departe de ochii presei, în plină epocă a internetului, cu o carte în mână. Cum s-a născut de fapt festivalul?
Dan Lungu: S-a născut fără ca noi să ne gândim la asta. Ne propusesem de multă vreme să facem un festival, visam la el, dar fără buget totul rămâne la stadiul de vis. Plus că nu voiam să chemăm doi scriitori din Basarabia, alţi vreo doi din Ucraina, câţiva de pe la noi şi să numim chestia asta ”festival internaţional”. Nu ne atrăgea genul ăsta de intreprindere provincială. Voiam un festival mare. Am aşteptat momentul şi acesta, iată, s-a ivit. E un proiect pentru care noi, iniţiatorii lui, am făcut destul de multe sacrificii.
Şi eu şi Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu suntem scriitori şi a trebuit să renunţăm la timpul nostru de scris pentru a ne dedica organizării festivalului şi dacă nu ar fi fost de dimensiunile şi complexitatea evenimentului pe care l-aţi văzut, nu ne-am fi implicat. Din fericire, stelele s-au aliniat favorabil, Consiliul Judeţean Iaşi este una dintre aceste ”stele” datorită căreia am avut un buget onorabil cu care am putut face festivalul pe care îl visasem. Di