ISU Neamţ a cerut primarilor de la sate o situaţie cu persoanele dializate şi gravidele care vor naşte în perioada de iarnă.
Avertizarea meteorologilor, care au prognozat temperaturi scăzute şi precipitaţii sub formă de ninsoare de la mijlocul lunii noiembrie, a băgat frica în autorităţile judeţene şi locale. Ca urmare, primarii din zona rurală a Romanului au început pregătirile pentru iarnă. Cei care au economisit bani au achiziţionat utilajele şi motorina necesare pentru lucrările de deszăpezire, dar au inventariat şi bolnavii şi gravidele. “Am completat parcul auto cu o sărăriţă, care ne va ajuta să desfundăm drumurile. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne-a cerut o situaţie cu persoanele dializate şi gravidele care vor naşte în perioada noiembrie – februarie”, a spus Cristian Liviu Ploşniţă, primarul comunei Bahna.
Soluţie s-a găsit şi pentru un localnic din Bahna care respiră printr-un tub de oxigen. “Omul are aproximativ 50 de ani. Are o problemă medicală gravă, pentru care trebuie să respire artificial. Am încheiat un contract cu E.ON pentru ca, atunci când se întrerupe curentul electric din cauza vântului şi ninsorilor, comuna Bahna să aibă prioritate în reconectarea la curent electric”, a explicat primarul comunei Bahna. Deşi pentru deszăpezirea drumurilor ar fi nevoie, spune primarul, de o tonă de motorină, acesta nu se grăbeşte să o pună la adăpost: “Vom cumpăra motorină de la Secuieni, atunci când este nevoie. Nu este departe de noi”. Dacă troienile vor fi prea mari, raţionamentul primarului ar putea cădea.
Și în comuna Bozieni au fost numărate gravidele. Pentru că nu dispuneau de utilaje suficiente pentru deszăpezire, autorităţile locale au cumpărat un utilaj în valoare de 27.000 de lei, dar şi 500 de litri de motorină.
ISU Neamţ a cerut primarilor de la sate o situaţie cu persoanele dializate şi gravidele care vor naşte î