Este o legumă la îndemâna tuturor, cu efecte miraculoase asupra organismului. Preparată sub diverse forme, varza poate trata cu succes diverse afecţiuni, iar administrată extern, sub formă de comprese, este un remediu excelent în tratarea durerilor reumatismale
Fie că este consumată în plin sezon, în stare proaspătă, fie conservată (varză acră), această legumă are efecte benefice asupra organismului. Extraordinara eficienţă a verzei se observă atât în tratamentele interne, cât şi externe. În ultimul timp, această legumă a făcut obiectul numeroaselor studii, astfel că din leac „băbesc” a devenit un medicament natural. Varza conţine numeroase săruri minerale: calciu, potasiu, fosfor, sulf, magneziu, cupru şi vitaminele A, B, C, H şi K, astfel că poate fi folosită în tratarea a circa 80 de boli. Varza crudă este indicată în colitele ulceroase, constipaţie şi hemoroizi, dar şi în edeme, litiază renală, ciroză şi ascită, ea având un puternic efect diuretic.
Împotriva infecţiilor respiratorii
Cu un conţinut mai mare de vitamina C decât portocalele, varza conţine substanţe cu efect antioxidant, magneziu, potasiu şi calciu, motiv pentru care nutriţioniştii o recomandă în mod special ca remediu pentru întărirea imunităţii. Persoanele cu infecţii respiratorii trebuie să consume aproximativ 400 de grame de salată de varză pe zi pentru a grăbi procesul de vindecare. Dacă urmezi un tratament cu antibiotice este bine să consumi varză murată, care ajută la restabilirea florei sistemului digestiv.
Împotriva cancerului de colon şi a obezităţii
Varza este renumită pentru acţiunea benefică în prevenirea cancerului de colon şi de esofag. De asemenea, această legumă este un bun aliat al celor care doresc să slăbească. Dieta cu supă de varză dă rezultate deosebite, dar nu trebuie urmată pe termen lung, ci doar o dată pe an, deoarece abuzul îţi poate afe