Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR) trage un semnal de alarmă faţă de situaţia gravă în care se află pacientul, în ceea ce priveşte tratamentele cu medicamente eficiente, în acest moment.
„Pacienţii români sunt singurii din Uniunea Europeană care nu au acces la medicamentele de ultimă generaţie, care le-ar putea creşte speranţa de viaţa şi şansele de vindecare”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele asociaţiei.
Pe de altă parte, Bulgaria, ţara cu care suntem deseori comparaţi ca nivel de trai, şi-a actualizat regulat lista de medicamente compensate în ultimii ani. În momentul de faţă, 167 de molecule noi ori cu indicaţii terapeutice noi aşteaptă să intre pe noua listă, pe care Ministerul Sănătăţii se angajase s-o lanseze în dezbatere publică până la data de 15 octombrie.
„Am aflat că nu s-a finalizat încă evaluarea noilor molecule de către comisiile de specialitate. Facem din nou apel la autorităţile sanitare, dar şi la premierul României, de a grăbi procedura, pentru ca miile de pacienţi din ţară să beneficieze cât mai curând de cele mai bune tratamente. Potrivit unui studiu recent al Local American Working Group, societatea românească ar câştiga pe termen lung de cinci ori mai mult decât cheltuielile din următorii trei ani cu introducerea a noi molecule pe lista medicamentelor compensate”, susţine Cezar Irimia.
Întârzierea actualizării listei şi a accesului la medicamente de ultimă generaţie duce la pierderea pacienţilor şi la scăderea calităţii vieţii lor. În acest context, pentru bolnavii de cancer, statul nostru cheltuieşte cel mai puţin din Uniunea Europeană. În 2009, cancerul a costat cele 27 de ţări ale Uniunii Europene 126 miliarde de euro. Dacă la nivel european costul mediu pe pacient cu cancer este de 102 euro, în România este de 52 de euro.
Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR) trage un semnal de alar