Premierul Ponta a dezvelit, marţi, o placă comemorativă pe zidul fostei închisori Yedikule, astăzi muzeu, în memoria lui Constantin Brâncoveanu şi a celor patru fii ai săi.
Pe 1 iunie, în editorialul „Ungurii sunt mai buni ca noi până şi la Istanbul”, din Evenimentul zilei, Ion Cristoiu deplângea lipsa de interes a autorităţilor române de a marca la Yedikule („Şapte Turnuri”) şederea tragică a voievodului, „Prima dată a scris un editorial, legat de faptul că nu suntem şi noi în stare să punem o placă pentru alţii care au fost aici. Recunosc că de acolo mi-a venit ideea”, a declarat premierul. ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum m-a confundat Victor Ponta cu Mihai Gâdea!
Istorie şi diplomaţie
Textul plăcii, în turcă, română şi engleză, sună astfel: „În memoria Domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a celor patru feciori ai săi, care au fost întemniţaţi în închisoarea Yedikule la începutul secolului al 18-lea departe de scumpa lor patrie şi întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român şi turc”. Textul, care a fost convenit de ministerele de Externe ale celor două ţări, nu pomeneşte nimic, probabil din raţiuni diplomatice, despre martiriul celor 6 (alături de Vodă şi copiii săi - Constantin, Ştefan, Radu, Matei - a mai fost şi sfetnicul Ianache, omis pe placă), care au preferat să moară decât să se lepede de credinţa creştină.
Să amintim că pe 15 august 1714, refuzând să se turcească, Ianache şi cei patru copii au fost decapitaţi sub ochii voievodului şi ai ambasadorilor europeni. Doar Mateiaş (16 ani) a ezitat o clipă, dar, la îndemnul tatălui, de a nu-şi trăda credinţa, i-a strigat călăului: „Vreau să mor creştin, loveşte!” După ce şi-a văzut copiii decapitaţi, pentru bătrânul Brâncoveanu, securea a venit ca o izbăvire. Capetele celor şase au fost plimbate în suliţe prin Istanbul, iar trupurile le-au fost aruncate în mare. Brâncovenii şi