Şomerii pot primi de la bugetul de stat, cu respectarea anumitor condiții, prime de încadrare de 500 de lei sau prime de mobilitate, care pot fi de 1.000 sau 3.500 de lei.
Șomerii aflați în baza de date a Agențiilor Locale de Ocupare a Forței de Muncă pot beneficia de prime din bugetul de stat, de la 500 la 3.500 de lei. Absolvenții din promoția curentă care se încadrează în muncă, cu program normal de lucru și cu contract pe perioadă nedeterminată, beneficiază de o “primă de încadrare” de 500 de lei, cu condiția să păstreze relația de muncă mai mult de 12 luni. “Începând cu data de 22 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Legii 250 /2013, care aduce modificări la Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, condițiile de acordare a acestei prime au devenit mai permisive. Asttfel, absolvenții care schimbă angajatorul, în primele 12 luni de muncă, beneficiază în continuare de primă, cu condiția să se angajeze pe perioadă nedeterminată, cu program complet de muncă, în mai puțin de 30 de zile de la încetarea primului contract”, a spus Dana Chirilă, purtător de cuvânt al al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț.
O altă primă de care pot beneficia șomerii este “prima de mobilitate”. Aceasta este în valoare de 1.000 de lei, de două ori valoarea indicelui social de referință. De această primă beneficiază șomerii de lungă durată, care se angajează cu contract permanent, într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 50 de kilometri de domiciliul lor stabil. În categoria șomerilor de lungă durată se încadrează tinerii sub 25 ani care au o perioadă de ședere în şomaj mai mare de șase luni, respectiv adulții de peste 25 ani cu o perioadă de ședere în șomaj mai mare de 12 luni. Cea mai mare primă o pot încasa șomerii care își schimbă domiciliul ca urmare a încadrării în altă