Un studiu făcut de Institutul Naţional de Statistică pe durata unui an, ianuarie 2012- februarie 2013, arată că tinerii sutn mai atenţi cu igiena orală, că folosesc o pastă de dinţi la o lună şi că mersul la dentist e deja rutină. Timiţoara, Iaşul şi Clujul sunt pe primele poziţii ale oraşelor unde oamenii au grijă de sănătatea dentară.
33,5% din persoanele cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani consumă cel puţin trei tuburi de pastă de dinţi la trei luni, la fel ca 34,1% din cei cu vârste cuprinse între 19 şi 34 de ani.
Periuţa şi luna. Acelaşi trend de creştere a consumului în rândul populaţiei adolescente şi tinere se observă şi la folosirea periuţelor de dinţi (13,3% din persoanele cu vârste cuprise între 14-18 ani folosesc trei periuţe în decursul a trei luni, respectiv 12,4% din populaţia cu vârsta de 19-34 de ani).
„Cifrele Studiului Naţional de Audienţă arată că adolescenţii şi tinerii sunt cei mai preocupaţi de sănătatea orală. Românii preferă cabinetele medicale private, dar odată cu vârsta merg mai rar la medicul dentist, preferând să facă alte tipuri de analize” adaugă Florin Lăzărescu, medic stomatolog, totodată managerul proiectului numit DENT, (Dinamism, Eficienţă şi Noi Tehnologii în Medicina Dentară).
Top 3 oraşe fruntaşe la spălatul pe dinţi
La nivel regional, Timişoara are cel mai mare consum de pastă şi periuţe de dinţi (39,6% din cei care folosesc trei tuburi de pastă de dinţi la trei luni), fiind urmată de Iaşi (35,3%) şi Cluj (32,8%). Bucureştiul (30,2%) are un consum de pastă şi periuţe de dinţi mai mic decât cel din celelalte oraşe mari, dar foarte apropiat de consumul general la nivel urban (28,5%).
Informaţiile provin dintr-un studiu făcut în perioada ianuarie 2012 - februarie 2013, pe un eşantion de 10.284 de persoane, reprezentativ pentru populaţia urbană a României cu vârste între 14 şi 74 ani. M