Directorul Romsilva Adam Crăciunescu a declarat pentru MEDIAFAX că nu ar fi normal ca Departamentul pentru Ape şi Păduri să elibereze autorizaţii de practică pentru personalul silvic, acestea fiind eliberate de către organizaţiile profesionale în cazul profesiilor liberale.
Crăciunescu a spus că autorizaţia de liberă practică nu e specifică sectorului silvic, activitatea din acest sector nefiind una liberală, iar în cazul profesiilor liberale aceste autorizaţii sunt emise de organizaţiile profesionale, nu de autoritate.
Reprezentanţii Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor au criticat joi prevederea din proiectul noului Cod silvic privind introducerea autorizaţiilor de practică pentru personalul silvic, care ar urma să fie eliberate de către o comisie numită de ministrul delegat pentru Ape şi Păduri pe baza unui regulament aprobat tot de autoritate. Aceştia au susţinut că acest lucru va duce la înregimentarea politică a personalului silvic, care ar trebui, dimpotrivă, scos de sub spectrul politic.
Directorul Romsilva a spus că încadrarea personalului silvic şi-o asumă instituţia desemnată să administreze pădurile şi nu e normal s-o facă autoritatea.
În ceea ce priveşte proprunerea Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, ca statutul personalului silvic să prevadă ca aceşti angajaţi să nu aibă dreptul să facă parte dintr-un partid politic, Crăciunescu a spus că acesta este un drept prevăzut în Constituţie.
Referitor la obligaţia Romsilva, prevăzută în proiectul de Cod silvic, de a asigura gratuit paza a un milion de hectare de pădure, reprezentând mici prorpietăţi de până la 30 de hectare care în prezent nu sunt păzite, Crăciunescu a spus că el a propus ca regia să asigure paza micilor proprietăţi de pădure părăsite, în funcţie de posibilităţile financiare ale ocolului silvic din vecinătate.
El s-a referit însă la păduri de până la