Cine spunea că fetiţiele dulci ca-n Bucureşti sunt de negăsit în toată lumea nu a fost deloc exhaustiv: se pare că sunt mult mai multe lucruri ce se găsesc exclusiv în Capitala dâmboviţeană; cel puţin aceasta este părerea zecilor de regizori şi producători străini care vin să-şi toarne peliculele în studiourile şi peisajele de aici.
Totuşi, dincolo de nostalgiile bucureştene de „mic Paris“, principala raţiune care îi aduce la noi pe oamenii din industria hollywoodiană este, cât se poate de previzibil, preţul: un film realizat la noi costă cu 30 la sută mai puţin decât în ţările cu industrie cinematografică puternică.
Van Damme şi Steven Seagal, de-ai casei
Zeci de producţii străine au fost filmate, parţial sau integral, pe străzile şi în studiourile din Bucureşti, de la filme horror, la cele de acţiune, thrilleruri, SF-uri, drame sau comedii. Numai celebrul Van Damme este cap de afiş pentru patru pelicule de acţiune americane, cu scene filmate pe malurile Dâmboviţei: „The Hard Corps“ (2006), „Second in Command“ (2006), „Assassination Games“ (2011) şi „Six Bullets“ (2012).
Farmecul Bucureştiului fredonat în cântecele lui Gică Petrescu nu l-a lăsat necontaminat nici pe Steven Seagal, al cărui nume este legat de trei producţii realizate la noi, în care apare fie în calitate de scenarist, fie în cea de actor principal. Este vorba de „Attack Force“ (2006), „Shadow Man“ (2006) şi „Flight of Fury“ (2007).
Păpuşa ucigaşă, pe mal de Dâmboviţa
Însă, alături de filmele de acţiune, genul cinematografic cel mai popular printre străinii veniţi să filmeze la Bucureşti este genul horror. Pentru cine filmele de groază sunt echivalentul figurii sinistre a păpuşii ucigaşe, ei bine, al cincilea film de seria „Chucky“, „Seed of Chucky“, în care îl cunoaştem pe fiul păpuşii, este filmat în mare parte într-un studio bucureştean. Răul inimaginabil din h