Comuna Băleşti rămâne „patria” verzei, în Gorj. Cei peste 200 de producători din comună au obţinut o recoltă foarte bună şi în acest an. Trăgând linie şi calculând profitul rezultat în urma vânzării de varză, agricultorii se declară mulţumiţi de cum a decurs acest an. Însă, din cauza supraproducţiei, preţul a mai scăzut.
Tanti Maria din comuna Băleşti cultivă terenuri întregi cu varză, de aproximativ 20 de ani. Zeci de mii de fire de varză i-au trecut prin mâini, anual. Are plantaţii mari şi este mulţumită că în acest an a avut câştig bun de pe urma lor. Preţul unui kilogram de varză a fost iniţial de 80 de bani, dar în ultima vreme acesta a înregistrat o uşoară scădere din cauza faptului că producţia a fost una foarte mare şi agricultorii riscă să rămână cu marfa nevândută. Munca a fost pe măsură, seceta dându-le bătăi de cap agricultorilor. „Producţia de varză a fost bună anul acesta, dar în fiecare săptămână am udat-o şi de două ori, cu seceta. Am pus 17.000 de fire. Vindem kilogramul cu 8 mii de lei vechi”, a spus agricutorul.
An mai bun la profit
Recolta este vândută în pieţele agro-alimentare. Varza este strânsă de agricultori încă din luna septembrie, de când a început vânzarea acesteia şi cum vremea a fost prielnică în acest an, tanti Maria a făcut producţie mai mare decât se aştepta. „Am început s-o vindem din septembrie şi n-am terminat nici până acum. După cum mi-a spus copilul, ar fi ieşit anul ăsta mai bine la bani, faţă de anul trecut”, a spus tani Maria. Unii locuitori ai comunei Băleşti s-au rezumat doar la a planta câteva sute de fire în curte, pentru consum. Şi cei care nu intenţionează să vândă sunt mulţumiţi de producţie în acest an. Şi tanti Veta cultiva suprafeţe însemnate cu varză, în trecut, pe care mai apoi o vindea. Însă, acum profitul obţinut din comerţul cu varză i se pare mai mare, spune femeia. „Producţia de varză a f