O cercetare sociologică realizată de Fundaţia Multimedia pentru democraţie locală arată că 97% din români sunt de acord că oamenii ar trebui să se implice mai mult în comunitatea locală, dar, în acelaşi timp, doar 40% declară că au colaborat cu persoane din comunitate în chestiuni de interes comun.
O altă concluzie a studiului este aceea că românii au mai degrabă valori de supravieţuire, nu valori de autorealizare şi de status, societatea românească fiind dominată de valori tradiţionale. Încrederea şi relaţiile de solidaritate sunt construite tradiţional, conservator, în manieră concentrică. Familia şi rudele sunt cele mai importante, arată cercetarea experţilor de la Fundația Multimedia.
Profilul naţional este mai degrabă unul neparticipativ, dar, paradoxal, există disponibilitate pentru participarea civică şi pentru cea politică şi electorală.
Cercetarea face parte din proiectul „Iniţiativă pentru Societatea Civilă”, derulat de „Fundaţia Multimedia pentru democraţie locală”, în parteneriat cu SNSPA şi Operations Research. Datele complete sunt disponibile pe site-ul www.infopolitic.ro
Componenta de cercetare sociologică desfăşurată în cadrul proiectului a presupus realizarea a 8 sondaje de opinie, la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, precum şi interviuri în profunzime şi focus grupuri care au ajutat la măsurarea cantitativă şi calitativă a implicării civice, a participării electorale şi a participării la decizia politică. Împreună cu analize ale contextului economic şi social specific regional, cercetarea a scos în evidenţă un set de date şi concluzii relevante pentru conturarea conceptului de cultură participativă în România.
O cercetare sociologică realizată de Fundaţia Multimedia pentru democraţie locală arată că 97% din români sunt de acord că oamenii ar trebui să se implice mai mult în comu