Istoria, tradiţia, poveştile şi obiceiurile Maramureşului nu au trecut neobservate de-a lungul anilor. Una dintre cele mai iubite şi cunoscute poveşti este cea care a pus şi bazele realizării filmului „Pintea“, una dintre cele mai apreciate pelicule a tuturor timpurilor. O altă producţie importantă, realizată în judeţul din nordul ţarii, a fost cea a primului documentar filmat 3D, în România.
Povestea peliculei „Pintea“ porneşte în 1974, când Casa de Filme 5 îl angajează pe regizorul Mircea Moldovan pentru realizarea unui film despre viaţa renumitului haiduc Pintea Viteazul. Filmul a intrat în faza de producţie la 1 iulie 1975, iar filmările au avut loc în perioada 6 octombrie 1975 - 7 ianuarie 1976. Scenariul filmului este inspirat din viaţa renumitului haiduc, despre care au fost spuse numeroase legende populare.
Filmările s-au desfăşurat în mare parte în Maramureş la Hoteni, Mara, Deseşti, Budeşti, Călineşti, Sârbi, Sat Şugatag, Baia Mare şi în puţine alte zone ale României. Filmul a fost vizionat pentru prima dată la 31 mai, fiind un real succes. De-a lungul anilor a fost văzut de 4.820.385 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situaţie a numărului de spectatori înregistrat de filmele româneşti de la data premierei şi până la data de 31.12.2007 alcătuită de Centrul Naţional al Cinematografiei. El a fost relansat la 1 iunie 2001, fiind vizionat de încă 1.281 spectatori.
Florin Piersic este cel care a jucat rolul haiducului Pintea, alături de el jucând şi Nae Ghe. Mazilu, Constantin Diplan, Aristide Teică şi Maria Ploae. Actiunea filmului se petrece în Transilvania, între sfârşitul secolului al XVII -lea şi începutul secolului al XVIII - lea. Grigore Pintea, fost ofiţer în armata habsburgică, se întoarce în satul natal din Maramureş. Moartea părinţilor şi imaginea sătenilor schingiuiţi de oamenii grof