Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com
Trebuie menţionat, de la bun început, că nu există tratament curativ (alopat sau naturist) pentru amiloidoză, dar terapia poate ajuta la controlul simptomelor şi la limitarea producerii amiloidului, în mod primar, prin medicaţie şi regim alimentar.
Pentru a înţelege mai bine mecanismul de apariţie a acestei afecţiuni, este necesar să se ştie că, în plus faţă de producţia de hematii, leucocite şi plachete (trombocite), măduva osoasă hematogenă produce şi anticorpi, practic, proteine care au rolul de a proteja organismul împotriva infecţiilor şi bolilor. În mod normal, după ce anticorpii şi-au îndeplinit funcţia, organismul îi distruge şi îi reciclează, fenomen ce nu se întâmplă când apare amiloidoza, astfel celulele medulare produc anticorpi care nu pot fi distruşi, rămân în sânge şi se pot depozita în organe şi ţesuturi, sub formă de amiloid, proteine fibroase, care interferează cu funcţia normală a organelor afectate.
Se cunosc mai multe forme de amiloidoză (primară, secundară, ereditară etc.), care afectează cel mai frecvent inima, rinichii, ficatul, splina, sistemul nervos sau tractul gastro-intestinal, mergând până la forme de amiloidoză generalizată sau sistemică. Dintre acestea, amiloidoza secundară - formă de care suferiţi dvs. - apare în asociere sau ca urmare a unor infecţii cronice ori a unor patologii inflamatorii, ca poliartrita reumatoidă, tuberculoza şi osteoielita (infecţia osoasă). Amiloidoza secundară afectează în mod primar rinichii, splina, ficatul şi intestinele, dar poate afecta, la fel de bine, şi alte organe.
Bineînţeles, severitatea bolii depinde de tipul de amiloidoză şi de organele afectate, existând situaţii în care acumulările de amiloid se limitează la