De aproximativ doi ani, unele licee din Craiova au posibilitatea de a reînfiinţa clasele de învăţământ profesional, pentru a pregăti tinerii în diverse meserii. Nu foarte mulţi elevi au agreat acest tip de educaţie. În 2014, vom avea şi prima promoţie de absolvenţi, 190 la număr. De asemenea, pentru anul şcolar în curs, la învăţământul profesional s-au înscris 197 de elevi. Cum sunt pregătiţi aceştia ca să intre pe piaţa muncii, câte ore de practică fac pentru a asimila cunoştinţele necesare în domeniu, dar şi ce reacţii sunt din partea mediului economic sunt întrebări la care am încercat să răspundem mergând prin câteva licee craiovene care au astfel de clase.
Una dintre unităţile de învăţământ liceal care a agreat ideea de a relua învăţământul profesional este Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova, care pregăteşte bucătari. Elevii fac practica, în principal, în laboratorul unităţii de învăţământ, acolo unde i-am găsit şi noi în plină activitate. Sub coordonarea profesoarei Aurelia Stoenescu, aceştia pregăteau salată de boeuf şi o prăjitură. Deşi am ajuns la orele prânzului, în laborator se lucra încă de la ora 8.00.
„Sunt la capitolul de preparare primară a produselor cu grad redus de complexitate. Astăzi am realizat prelucrarea primară a legumelor. După aceea am trecut la etapa de prelucrare termică şi am realizat preparatul salată de boeuf. Pregătim şi un desert, suntem în faza de asamblare şi urmează să punem preparatul la rece pentru solidificarea cremei. Activitatea a început de la ora 8.00 şi se lucrează şase ore pe zi, până la ora 14.00“, a explicat profesoara de instruire practică. Elevii lucrau de zor la preparate, dornici să înveţe cât mai multe lucruri pentru a le folosi în carieră. „În acest laborator mă pregătesc pentru profesia de bucătar. Mă gândesc la o carieră în străinătate, unde voi avea şi un salariu mai mare“, a declara