Înmulţirea cazurilor de poliomielită în Siria duce la adoptarea unor măsuri preventive inclusiv în România, unde au fost disfuncţionalităţi în vaccinare.
După 22 de cazuri de paralizii la copii apărute în Siria, a fost izolat virusul poliomielitic sălbatic la zece bolnavi, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătaţii (OMS). În România, au existat întârzieri în imunizarea făcută la 2 şi 6 luni. În aceste condiţii, toţi copiii care vin în România din zone la risc sunt vaccinaţi contra poliomielitei în centre pentru refugiaţi.
"Pentru România nu este un pericol iminent acum. Trebuie însă să reţinem că din Siria pleacă multe persoane şi că ideea împrăştierii virusului spre Europa există, mai ales că în ţările UE sunt aşa numite «pungi» de copii nevaccinaţi. În România, rata de vaccinare e mai ridicată la vaccinurile care se fac în primul an de viaţă (inclusiv anti- poliomielită) şi mai scăzută la cel de doi ani. Toţi copiii veniţi din Siria sunt vaccinaţi anti-poliomielită", afirmă Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România.
Paralizii ireversibile
Virusul poliomielitc care invadează sistemul nervos şi poate cauza paralizii ireversibile în câteva ore, se poate răspândi rapid printre copiii sub cinci ani, care nu au schema de vaccinare completă (trei doze). Întârzierea apărută în ultimele luni în vaccinarea copiilor de la noi e explicată de Ministerul Sănătăţii prin faptul că a apărut un nou producător de vaccin pe piaţă şi a fost nevoie de o nouă licitaţie. "În 28.10.2013, 193.208 doze de vaccin hexavalent au intrat în depozitele SC POLISANO SRL, urmând ca pe parcursul următoarelor 2 - 3 zile, vaccinul să ajungă la direcţiile de sănătate publică. Copiii în vârstă de 2 şi 6 luni care nu au fost vaccinaţi la termen vor fi recuperaţi", promit oficialii MS.