BCR Moinești a fost sursa de îmbogățire pentru zeci de angajați care au lucrat în sucursală, în frunte cu toți cei trei directori pe care i-a avut banca din 2001. Trei dosare penale au fost întocmite de procurori pentru fraudarea băncii, prejudiciile ajungând la câteva sute de miliarde lei vechi.
Printre victime sunt sute de oameni în numele cărora s-au făcut credite sau care s-au trezit fără bani în conturi. Rând pe rând, directorii s-au folosit de toate mijloacele posibile – înșelăciune, fals, abuz în serviciu – pentru a sustrage sume fabuloase din bancă. De fiecare dată când procurorii descopereau frauda, iar BCR schimba conducerea la nivel local, noul director prelua ștafeta și mergea pe aceeași linie a delapidării băncii. În 2004, fostul director de la BCR Moinești, Octavian Dospinescu (condamnat cu suspendare), a fost trimis în judecată după ce procurorii au stabilit un prejudiciu de 110 miliarde lei vechi. Geta Dascălu, director al BCR Moinești în perioada 2004-2009, a prejudiciat BCR Moinești cu peste 1,9 milioane lei și circa 135.000 euro – dosar care se judecă acum la prima instanță. La mijlocul lunii octombrie 2013, procurorii au trimis instanței rechizitoriul în cel de-al treilea dosar penal, pe numele directorului Manuela Comănescu. Prejudiciul estimat: peste 100.000 de euro, 35.000 dolari și 1,1 milioane lei.
„Toți trei directorii au furat unul după altul”
DIICOT Bacău a finalizat, în octombrie, rechizitoriul în cel de-al treilea dosar de delapidare a BCR Moinești. Au fost trimise în judecată Manuela Comănescu, director executiv, Iuliana Antochi, Elena Căvăluș și Mirela Matei, angajate ale băncii. Procurorii arată că inculpații “au prejudiciat atât unitatea bancară, cât și clienții acesteia, însușindu-și sume de bani din gestiunea băncii, prin mai multe modalități”, inclusiv prin cunoscutul “stil suveică”. Concret, dintr-un