- Face parte din aceeaşi specie ca şi binecunoscuta varză albă, dar are un "ceva" în plus. Nu este vorba doar de culoarea sa, ci şi de uimitorul său potenţial vindecător. Varza roşie conţine de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa verde-alburie, iar pigmenţii care îi dau culoarea roşie-violacee sunt un adevărat inamic al infecţiilor, dar şi al afecţiunilor tumorale sau al bolilor degenerative. Cum se dozează, cum se administrează şi care sunt indicaţiile acestui fenomenal aliment-medicament vom afla în continuare -
Carte de vizită
Originile verzei roşii sunt o enigmă totală pentru istorici. Dacă strămoşii verzei albe sunt foarte bine cunoscuţi, sub forma unor specii mediteraneene, despre strămoşul legumei cu frunze de culoarea ametistului nu se ştie absolut nimic. Se pare că varza roşie a apărut în cultură doar de câteva secole (faţă de 4-5 milenii, de când este cultivată varza albă!), existenţa ei fiind consemnată abia în secolul al XVI-lea, într-o scriere descoperită în Anglia. Şi nu doar istoricii sunt intrigaţi de această plantă: nutriţioniştii care au studiat varza roşie, în comparaţie nu doar cu varza albă, ci şi cu alte legume celebre pentru efectele lor asupra sănătăţii, au rămas uimiţi de bogăţia de vitamine şi minerale din frunzele acestui medicament vegetal. Ca să ne facem o idee: vitamina A, necesară pentru vedere şi sistemul nervos, este de 10 ori (!) mai abundentă în varza roşie decât în cea albă, în timp ce vitamina C, esenţială pentru imunitate, este de opt ori mai multă, iar fierul, de două ori. Apoi, varza roşie este extrem de bogată în sulforafani, nişte substanţe care pe termen lung au efecte de prevenire şi de tratare a cancerului excepţionale. Însă armamentul greu al acestei legume este constituit de bogăţia de pigmenţi care îi dau culoarea purpurie-violacee şi care au un efect de stimulare al im