HALLOWEEN 2013. Halloween este o prescurtare a “All Hallows Evening”, adică “Seara Tuturor Sfinţilor”. Este o sărbătoare anuală, ţinută pe 31 octombrie, în ajunul Zilei Tuturor Sfinţilor.
Potrivit cercetătorilor, Halloweenul este o sărbătoare creştină care derivă, însă, dintr-unele păgâne – din festivalurile celtice ale recoltei şi din Samhainul galic. Alţi experţi susţin că este o sărbătoare pur creştină, care nu are nicio legătură cu păgânii.
Cuvântul Halloween datează din anul 1745 şi este de origine creştină. “Halloween” înseamnă “hallowed evening” sau “holy evening” în limba engleză, adică “seara sfântă”. Cuvântul provine dintr-un termen scoţian pentru “All Hallows Eve” (Seara tuturor sfinţilor).
Istoricul Nicholas Rogers spune că “unii folclorişti au descoperit originile Halloweenului în sărbătoarea romana Pomona, zeiţa fructelor şi seminţelor, sau în festivalul morţilor – Parentalia. Este însă mai apropiat de festivalul celtic Samhain”. Cuvântul “samhain” vine de irlandeza veche şi înseamnă “sfârşitul verii”.
Samhainul se sărbătorea în Irlanda, Scoţia şi în Isle of Man. Se ţinea în jurul datei de 31 octombrie – 1 noiembrie, iar festivaluri asemănătoare erau organizate şi de celţii britanici.
Samhainul marca sfârşitul sezonului recoltei şi începutul iernii, partea “întunecată” a anului. Precum de Beltane, în această perioadă spiritele puteau să ajungă mai uşor în lumea noastră şi erau foarte active. Spiritele, denumite Aos Si, erau respectate şi temute şi li se ofereau ofrande, precum mâncare sau băutură, pentru a proteja oamenii pe timpul iernii. Se spunea că spiritele morţilor îşi revizitau casele la acea dată, astfel încât oamenii puneau locuri la masă special pentru ele.
Tradiţia costumelor de Halloween vine din secolul al XVI-lea, când oamenii se deghizau şi mergeau din casă în casă recitând versuri, cântând şi cerând l