În timp ce dezbaterea privind proiectul exploatării aurului de la Roşia Montană este unul extrem de încins, puţină lume cunoaşte faptul că cei de la Gabriel Resources se pregătesc de exploatare aur la Băişoara, lângă Cluj, pe un teren ce aparţine şi Primăriei Cluj Napoca, condusă de Emil Boc. Mai mult, firma care a obţinut perimetrul de exploatare şi licenţa de exploatare, Rom Aur SRL, este deţinută 100% de Gabriel Resources BV Nederland, companie unde statul român nu deţine nici măcar un sfert de procent din acţiuni. De asemenea, în zonă activează pe un segment conex o firmă apropiată fostului ministru de Interne Ioan Rus. De altfel, potrivit localnicilor, cu muncitori de la această companie, NapocaMin, s-a efectuat deja curăţarea gurilor vechi de mine din zonă.
Băişoara este o comună din nord-estul Munţilor Apuseni, la o distanţă de 50 de km de municipiul Cluj Napoca. Băişoara, o staţiune montană de interes regional, este menţionată documentar din 1426, iar numele maghiar al comunei este Kisbanya, adică Mina Mică sau Baia Mică. Asta tocmai datorită activităţilor miniere locale din trecut.
Peste ani, în 02.10.2009, ia fiinţă Asociaţia Proprietarilor de Teren Silva – Iara – Băişoara cu membri fondatori Comuna Iara prin primar Popa Ioan Dorin (care va deveni preşedinte al asociaţiei, Comuna Băişoara prin primar Luca Minodora Susana (care va deveni vicepreşedinte al asociaţiei), Composesoratul Băişoara, Composesoratul Muntele Băişorii, Composesoratul Cacova Ierii şi Composesoratul Agriş. Apoi, prin Încheierea civilă 1518/2009 a Judecătoriei Turda, Asociaţia Proprietarilor de Teren Silva – Iara – Băişoara (asociaţie fără scop patrimonial, cu patrimoniu propriu, distinct de cel al asociaţilor, având ca scop principal alegerea şi propunerea gestionarului fondului de vânătoare în cuprinsul căruia persoanele asociate deţin în proprietate mai mult de 15% din s