Sindicaliștii din sistemul sanitar covăsnean vor salarii pe criterii de performanță și o lege a malpraxisului orientată pe despăgubiri
Monica Vrânceanu
Sindicatul Tesa din Spitalul Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe și Sindicatul Medicilor Covasna, afiliate Federației Solidaritatea Sanitară (FSS), au depus la Ministerul Sănătății o serie de propuneri pentru viitoarea Lege din sistemul sanitar.
Președintele Sindicatului Tesa din Spitalul Judeţean, Sorin Văcăruș, a declarat că propunerile vizează problemele personalului din Sănătate – lipsa acută de cadre care supraîncarcă norma de lucru în vreme ce numeroase ore suplimentare nu sunt plătite, lipsa acută de materiale sanitare și medicamente, migrația cadrelor medicale și a personalului în general – toate acestea ducând la deteriorarea calității și cantității serviciilor medicale.
În consecință, cei de la FSS Covasna au propus stabilirea clară a serviciilor medicale la care au dreptul pacienții – definirea exactă a pachetului de bază la nivelul pentru care sistemul are resurse generale, organizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate – inclusiv prin scoaterea sa din bugetul consolidat al Statului, astfel încât să existe o linie separată și autonomă de colectare a cotizațiilor la Sănătate, funcționalizarea cardului de asigurat astfel încât să se știe exact și în timp real cine e și cine nu e asigurat.
Cei din FSS Covasna susțin demersurile Federației la nivel național, iar un prim punct este cel legat de Legea Malpraxisului.
„Noua lege nu aduce mari diferențe, de aceea considerăm oportună o lege pentru despăgubirea pacienților prejudiciați. Accentul legii trebuie mutat de pe neglijență – care poate fi a medicului dar și a sistemului în sine, care nu asigură condițiile optime și complete întregului act medical, pe despăgubirea pacienților. Numai în 2012, firmele de asigurări au