Unul dintre personajele preferate de petrecăreții din noaptea de Halloween este vrăjitoarea, personaj care, cel puțin în acest an, în SUA, a revenit pe primul loc în topul închirierilor de costume. Multe dintre “vrăjitoarele” care vor bântui în noaptea de Halloween prin cluburi, baruri și pe străzi, vor avea drept accesoriu obligatoriu mătura, însă probabil că puține dintre ele știu cum a ajuns acest personaj să fie asociat cu acest banal obiect casnic, conform unui material publicat de LiveScience.
Povestea vrăjitoarelor și a măturilor abundă în erotism, substanțe halucinogene și inchizitori creștini și începe de la niște plante otrăvitoare așa cum este măselarița (Hyoscyamus niger). Ingerarea de măselariță, care este bogată în alcaloizi puternici, poate provoca halucinații puternice și chiar moartea. Conform povestirilor populare, vrăjitoarele foloseau ierburi cu proprietăți psihoactive, așa cum este măselarița, pentru a obține felurite poțiuni și unguente, printre care unele care le făceau să zboare. Unele mărturii din epocă susțin că vrăjitoarele își dădeau cu aceste unguente pe corp cu ajutorul unui “aplicator” constând într-un toiag din lemn sau o coadă lungă de mătură.
Lady Alice Kyteler, prima femeie acuzată de vrăjitorie din Irlanda, a fost condamnată la moarte pentru că a folosit farmece pentru a-și ucide soțul în anul 1324. Alice Kyteler a reușit însă să scape și în locul ei a fost arsă pe rug slujnica sa. Cronicarul englez Raphael Holinshed (1529-1580) a reluat mai târziu acest caz și a descris o serie dintre dovezile damnării pe care autoritățile le-au găsit împotriva lui Alice Kyteler: “În sertarul din dulapul doamnei au găsit un unguent cu care își dădea pe toiag și apoi se urca pe el și-l călărea la galop încoace și încolo”.
Un alt document citat deseori provine din secolul XV și este un manuscris al teologului Iordanes de