Avicola Călăraşi nu e o firmă măruntă. Dimpotrivă, este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din ţară, cu afaceri de zeci de milioane de euro pe an. Produsele sale se găsesc în multe dintre lanţurile de magazine din ţară şi milioane de români au mâncat, cel puţin o dată, măcar un pui (stricat/infestat sau nu) crescut, tăiat şi ambalat la Călăraşi.
Reţeaua de evaziune fiscală, de la care au pornit toate cercetările, cuprinde însă zeci de ferme de pui şi societăţi de procesare a cărnii, printre care alte nume cunoscute, gen Avicola Tărtăşeşti, Avicola Crevedia, Agroli Grup, Agrozootehnica Vedea, Avicola Mihăileşti, toate controlate de aceiaşi indivizi cercetaţi acum pentru o evaziune de 70 de milioane de euro!!! Şi asta numai în ultimii ani.
Odată cu declanşarea scandalului "Mafia arăbească a cărnii", cel mai probabil despre Avicola Călăraşi - şi nu numai - se va vorbi în curând la trecut. Mai ales pe fondul dezvăluirilor despre livrările de carne infestată cu salmonella ori de-a dreptul stricată şi despre puii ambalaţi, "gustaţi" şi călăriţi de şoareci şi şobolani. Cine a deschis un televizor zilele astea şi cine a citit un ziar a aflat ce ar fi putut mânca de la Avicola Călăraşi. Şi, sigur, i s-a cam tăiat pofta.
În cazul lotului de carne livrat Selgros, lanţul de magazine a depistat singur problemele şi a trimis toată marfa la Protan, pentru a fi distrusă. Asta pentru că vorbim de un retailer ce are un prestigiu de apărat, dar ce ne facem cu toate magazinaşele de pe la parter de blocuri şi din pieţe ori cu shaormeriile şi fast-food-urile de cartier? Şi-au permis ele să depisteze marfa cu probleme ori să fie la fel de tranşante cu carnea provenită de la Avicola Călăraşi ori de la alte ferme din lanţul evazionist?
Pentru că, dacă de la unul dintre cei mai mari producători de carne din ţară a fost posibil