Aproape o treime din probele de apă, atât din sistemele centralizate cât şi din fântânile din judeţ, recoltate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj şi ai Direcţiei Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj au fost necorespunzătoare. Un număr însemnat de probe au indicat depăşiri la mai mulţi indicatori, printre care amoniac, azotaţi, azotiţi sau substanţe organice. În schimb, nu au fost înregistrate depăşiri ai parametrilor microbiologici.
Potrivit informaţiilor furnizate de Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj, de la începutul acestui an, au fost recoltate şi analizate circa 700 de astfel de probe, din care, cele 346 recoltate din sistemele centralizate care funcţionează în judeţ au avut parametrii de potabilitate conformi. Pe de altă parte, analizele efectuate de specialiştii DSP Sălaj în zonele de risc ale judeţului, în cadrul programelor de supraveghere a calităţii apelor, au relevat parametrii neconformi ai potabilităţii în aproape o treime dintre probele recoltate. “În cadrul programelor au fost recoltate 200 de probe, din totalul cărora 68 au fost necorespunzătoare. Ponderea cea mai mare fiind în mediul rural”, a explicat oficialul DSP Sălaj, adăugând faptul că s-au dat indicaţii pentru remedierea situaţiilor respective, fără a putea, însă, preciza cu exactitate zonele judeţului unde au fost identificate aceste probleme.
Analiza apei costă minim 250 de lei
De asemenea, în perioada menţionată, în laboratorul DSP Sălaj au fost analizate la cerere 105 probe, din care 24 s-au dovedit a fi necorespunzătoare. “Este vorba de surse individuale de apă, respectiv fântâna publică a unei şcoli sau a unui magazin sătesc. La cerere, contra cost, se pot efectua o serie de analize, precum examenul bacteriologic sau fizico-chimic. Însă preţurile diferă, în funcţie de tipul de analiză solicitat. De pildă, cea mai iefti