Listări ale societăților de stat și din mediul privat, trei fonduri noi de investiții care vor intra la bursă după plecarea Fondului Proprietatea, trei legi noi și câteva regulamente pentru buna funcționare a SIF-urilor. Sunt principalele puncte din strategia pe care și-a făcut-o Mircea Ursache, vicepreședintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil de sectorul instrumente și investiții financiare
Capital: În ce direcție credeți că ar trebui să se îndrepte bursa și piața de capital în actualul context economic intern și internațional?
Mircea Ursache: În condițiile în care creditarea bancară nu mai e la ora actuală principala sursă de sprijin pentru economie, locul ei trebuie luat de piața de capital. Și atunci pașii care trebuie făcuți de noi sunt trecerea pieței bursiere românești de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă. Așa cum sunt clasificate în Uniunea Europeană, piețele emergente de capital sunt cele din Cehia, Ungaria, Polonia, Rusia și Turcia. România este inclusă acum în grupul țărilor de frontieră, alături de Serbia, Slovenia, Ucraina, Croația, etc. Clasificarea se face în funcție de numărul societăților listate, capitalul bursei etc.
Capital: Cum vreți să realizați acest lucru în contextul unei lichidități scăzute în întreaga economie, nu doar pe bursă?
Mircea Ursache: În primul rând, legislația pieței de capital este greoaie, apăsătoare pentru investitori. Ea trebuie schimbată. În al doilea rând, interesul nostru va fi ca, pe lângă listările făcute de stat (Nuclearelectrica și Romgaz care s-a listat în premieră și la Londra cu GDR-uri, certificate de depozit cu ajutorul cărora acțiunile Romgaz cumpărate în România pot fi tranzacționate și la Londra prin banca custode), să fie atrase și cât mai multe societăți private la BVB. Ca listări, urmează Hidroelectrica, o