Cea mai mare parte a fondurilor este destinată pentru modernizarea de ferme agricole, înfiinţarea de microîntreprinderi şi achiziţia de utilaje.
Joi, 31 octombrie, sediul Asociaţiei Grup de Acţiune Locală (GAL) “Valea Siretului”, din Săbăoani, a fost gazda întâlnirii dintre managerul de proiect şi primarii celor patru comune componente ale GAL – Săbăoani, Tămăşeni şi Doljeşti, din judeţul Neamţ, şi Răchiteni, din judeţul Iaşi. Sesiunea de informare a debutat cu prezentarea activităţilor pe care acest GAL le-a desfăşurat de la semnarea contractului de finanţare. “Am semnat contractul cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pe 31 mai 2013. Până acum, am avut un prim apel de selecţie pentru măsurile din planul nostru de dezvoltare locală, în urma căruia am primit şi am selectat nouă proiecte. Cele nouă proiecte au fost întocmite pe întreg teritoriul GAL. În comuna Răchiteni, judeţul Iaşi, sunt două proiecte pe Măsura 112 «Instalarea tinerilor fermieri». În comuna Săbăoani avem două proiecte pe Măsura 112 şi trei proiecte pe Măsura 322 «Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi». Comuna Doljeşti a depus un proiect pentru asfaltarea a 800 de metri de drum şi un proiect pe Măsura 112, pentru o investiţie în apicultură, iar în comuna Tămăşeni avem un proiect în domeniul apiculturii. Aşteptăm semnarea contractelor de finanţare şi demararea investiţiilor”, a precizat Magda Singer, manager de proiect.
Săptămâna viitoare vor fi lansate apelurile de selecţie pentru toate măsurile din strategia GAL. “Este vorba de Măsura 111 «Formare profesională – training». Apoi, Măsura 112 «Instalarea tinerilor fermieri», unde avem o alocare de 540.000 de euro şi unde aşteptăm 20 de proiecte. Pe Măsura 123 “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole” avem o alocare de 200.000 de euro. Pe Măsura 312 am alocat 800.000 euro. Este măsura cu ce