În nesfârşita noastră căutare a fericirii, încercăm aproape de fiecare dată să ne ascundem emoţiile negative sau insuccesele, cu speranţa că acestea nu ne vor abate prea mult de la drumul pe care ni-l propunem. Totuşi, cercetătorii afirmă nu doar că sentimentele mai puţin plăcute sunt inevitabile, dar şi că ele pot avea un rol important în cadrul stării noastre de fericire.
Un studiu desfăşurat de doi oameni de ştiinţă americani de la Universitatea Olin, din Massacussetts, notează că experimentarea şi exprimarea emoţiilor, atât pozitive, cât şi negative, sunt un factor predictiv în cadrul îmbunătăţirii stării de bine a unei persoane. Din contra, ignorarea sentimentelor negative atrage cu sine o scădere a acestei stări, scrie Huffington Post.
„Am constat în cadrul studiului că acei participanţi care îşi exprimau deopotrivă atât sentimente pozitive, precum şi negative aveau în medie o stare psihologică mai bună, faţă de cei care încercau să-şi exteriorizeze doar un anumit tip de stări. Se pare că sănătatea mintală are ceva de câştigat dacă ambele tipuri de emoţii sunt exprimate în mod egal”, a spus Jonathan Adler, profesor de psihologie la Universitatea Olin.
Cercetarea mai atrage atenţia asupra faptului că reprimarea emoţiilor negative sau permiterea lor de a ne crea stări de ruşine sau vină forţează persoana să experimenteze stări şi mai tensionate. Paradoxal, spun oamenii de ştiinţă, emoţiile negative sunt un catalizator pentru sentimentele pozitive, dacă ţinem seama de primele.
Alte cercetări au aratat de asemenea şi o serie de beneficii mai puţin cunoscute ale emoţiilor negative. De exemplu, sentimentele mai puţin bune pot ajuta creativitatea unei persoane. Un studiu care a cercetat 100 de profesionişti care lucrează în domenii creative a scos la iveală faptul că o zi începută mai puţin bine, dar terminată într-un mod pozitiv are un efect c