Cearta pe tema spionajului nu se mai opreşte în Europa şi pare a fi o sperietoare care abate atenţia liderilor de la problemele sociale şi economice grave din spaţiul comunitar. În vreme ce americanii şi europenii se acuză de supraveghere reciprocă, presa italiană dezvăluie că liderul rus Vladimir Putin a oferit preşedintelui Jose Manuel Barroso şi delegaţiei sale în timpul summit-ul G20 de la Sankt-Petersburg cadourile electronice suspectate că ar conţine programe malware.
În ciuda acestor tensiuni, şeful agenţiei americane de informaţii NSA, generalul american Keith Alexander, a anunţat, miercuri, că doreşte o cooperare strânsă cu europenii în domeniul securităţii electronice şi antiterorismului, amintind de afirmaţiile fostul şef al informaţiilor interne franceze, Bernard Squarcini, potrivit căruia "toată lumea spionează pe toată lumea", notează Mediafax. Mai mult, NATO a anunţat miercuri că a testat cu succes împreună cu Rusia, în metroul unei capitale europene, un sistem de scanare a explozibililor în transporturile publice.
Parisul nu dezminte
În urma acuzaţiilor privind interceptarea telefonului Angelei Merkel, şefii serviciilor secrete germane (BND) vor merge la Washington pentru lămuriri, mai ales că europenii au fost nevoiţi să răspundă acuzaţiilor de spionaj formulate de SUA. Directorul BND, Gerhard Schindler, a oferit asigurări că „nu există operaţiuni de supraveghere a telecomunicaţiilor efectuate de la ambasada germană la Washington”. Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert a dezminţit, la rândul său, acuzaţiile americane. Circa 30 de firme americane desfăşoară activităţi de spionaj în Germania, ajutând la coordonarea misiunilor avioanelor fără pilot de luptă care operează în Africa, scrie presa germană. Deşi Parisul au negat afirmaţiile directorului agenţiei americane de informaţii NSA, purtătoarea de cuv