Şi a venit iar acea perioadă a anului în care, cu mic şi cu mare, ne îmbrăcăm în costume haioase sau înfricoşătoare petrecând câteva ore bune în compania celorlaţi având un singur scop: să ne simţim bine. Da, de Halloween lumea se simte bine. Cel puţin în Statele Unite.
Ştiu, e o sărbătoare "creepy" cum ar zice americanii, adică o sărbătoare bizară, morbidă şi care este comercializată la maximum (cum e şi sărbătoarea din opoziţie, Crăciunul adică, laolaltă cu Valentine's Day).
În România s-a importat această sărbătoare de când porţile grele ale comunismului au căzut, beneficiind şi de un stimul autohton: legenda lui Dracula dar şi ziua morţilor (castelul Bran este o destinaţie de top pentru cei care sărbătoresc Hallowwen-ul, mai ales turişti străini).
Contrar credinţei generale, sărbătoarea nu a originat în Statele Unite, ea fiind importată la rândul ei acolo mult mai târziu (secolul 19, odată cu imigrarea masivă a irlandezilor şi scoţienilor).
Halloween, după părerea unor scolastici, originează din obiceiurile celtice (popor vechi din în zona Marii Britanii - cu răspîndire europeană înainte de venirea romanilor şi germanilor), obiceiuri care aveau şi ele origini păgâne.
Alţii i-au detectat originile în festivalul roman al morţilor numit Parentalia.
Cert e că ceea ce este acum Halloween a avut şi o puternică influenţă creştină, în creştinism fiind cunoscută sărbătoarea All Hallows' Day (All Saints - ziua tututor sfinţilor) în care se onorau sfinţii şi se spuneau rugi pentru sufletele celor proaspăt morţi care încă nu au ajuns în rai. Sărbătoarea tuturor sfinţilor a fost introdusă în anul 609, May 13. Mai târziu, 835, a fost schimbată cu 1 Noiembrie din intiativa papei Grigore IV. Începând cu secolul 12 a devenit o sărbătoare generalizată în Europa acelei vremi. Chiar şi în România s-a sărbătorit si se sărbătoreşt