Multa lume crede ca rosiile sunt legume, dar ele sunt de fapt fructe, desi nu sunt la fel de dulci precum altele. Ele pot fi consumate in numeroase feluri, precum sandvisuri, salate sau paste, sau pot fi mancate chiar simple, cu putina sare.
Rosiile pot fi mancate proaspete sau ambalate in conserve, calitatea lor nutritiva variind in functie de acest lucru. Principalele diferente, potrivit LiveStrong, sunt:
Caloriile
Rosiile sunt sarace in calorii si perfecte pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus. O rosie medie ca marime cantareste in jur de 113 grame, are 22 de calorii, pe cand o conserva de rosii de 100 de grame are 32 de calorii. Asta se intampla din cauza ca rosiile "inghesuite" in conserva au mai putina apa.
Carbohidrati
Acestia sunt esentiali in dieta oricarei persoane, aducand energie corpului. Intr-o rosie proaspata sunt in jur de 4,8 grame de carbohidrati, pe cand intr-o conserva cam 7,3 grame. Trebuie sa ai grija la cele care contin aditivi precum zaharul, caci acestea au chiar si mai multi carbohidrati.
Sodiul
Sunt doar 6 miligrame de sodiu intr-o rosie medie, pe cand conservele au considerabil mai multa sare, pentru a le da gust si a le impiedica sa se strice. Intr-o conserva de 100 de grame pot fi chiar si 132 miligrame de sodiu. Nu este bine sa consumi mai mult de 1.500 de mg pe zi.
Antioxidanti
Acesti compusi care ajuta la prevenirea cancerului se gasesc din plin in fructe si legume. Licopenul se afla in cantitati mari in rosii, fie ca sunt proaspete sau nu, mai ales in cele proaspete, pentru ca licopenul este concentrat in pielita, care adesea este indepartata atunci cand rosiile sunt conservate.
In mod normal, este mai sanatos sa mananci fructe si legume proaspete, dar atunci cand acestea nu mai sunt de sezon le