Autoarea cărţii “Spune-mi cât vrei să trăieşti şi eu îţi voi spune ce să mănânci ca să ajungi la anii ăia” recomandă “salata de boeuf românească” şi “savarina” drept mâncăruri tradiţionale în ţara lui Dracula
Febra Halloween-ului duce uneori imaginaţia americanului – chiar şi pe a est-europeanului stabilit în America - în zone ale penibilului. Barbara Rolek, cunoscută pentru cărţile ei culinare şi articolele gastronomice pe care le publică de vreo 10 ani în presa de dincolo de Ocean, recomandă conaţionalilor săi petrecerea Halloweenului în hotelul “Transylvania” (Chicago), unde musai trebuie să deguste “12 feluri româneşti tradiţionale de Halloween”.
Trecem peste faptul că Halloween-ul nu are nici în clin, nici în mânecă cu tradiţia românească. Însă multe dintre felurile recomandate de Barbara Rolek nu fac nici ele parte din gastronomia noastră neaoşă. “Salata de boeuf românească” este una dintre “monstruozităţile” propuse de Rolek, alături de “cordon bleu românesc”, “savarină” şi “clătite”. O scuzăm (pe jumătate), căci a trecut totuşi, în lista asta: mititeii, sarmalele (să nu săriţi cu gura că-s turceşti, când istoricii gastronomiei turceşti recunosc ei înşişi că otomanii au învăţat să facă sarmale de la bizantini!), mămăliga, cozonacul şi salamul de Sibiu, de servit cu ţuică.
În Statele Unite, Barbara Rolek este considerată cea mai mare specialistă în bucătărie est-europeană. Asta i se trage de la faptul că are origini poloneze şi, în dorul bunicilor, s-a hotărât să studieze şi bucătăria jumătăţii de Europă din care au ajuns ai ei în America.
Aşa se face că, acum, Barbara e în măsură să ne mai propună câteva reţete tradiţionale de Halloween, la... popoarele est-europene: piftia de porc, gulaşul unguresc, căsuţe de turtă dulce, sângerete (“Vreau să-ţi beau sângele”, titrează ea povestea acestui ultim fel de mâncare). Oric