Reprezentanţii Direcţiei de Cultură Vrancea au depus la Ministerul Culturii documentaţia tehnică în vederea introducerii pe lista monumentelor istorice a celor două schituri din Jariştea, Buluc şi Scânteia. Documentele au fost depuse după ce, săptămâna trecută, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a discutat cu autorităţile locale despre soluţiile ca cele două obiective de patrimoniu să fie declarate monumente istorice. Au fost depuse copii ale documentelor din arhivă, respectiv schiţa Schitului Buluc, lista monumentelor istorice din anii 50, înainte de a fi modificată de comunişti, în care figura şi acest schit, dar şi fişa imobilului. A fost depus şi memoriul istoric al bisericii Scânteia.
Ministrul Daniel Barbu a declarat, săptămâna trecută, că una dintre soluţiile pentru Schitul Scânteia ar fi ca documentaţia să fie asumată de Institutul Național al Patrimoniului. „În ceea ce privește Scânteia..., va trebui să vedem cum facem documentația, poate și-o asumă Institutul Național al Patrimoniului care are expertiză, are și exercițiu, deci nu va fi o sarcină foarte grea pentru ei. Nu am vrea să punem această greutate financiară pe umerii comunității, pentru că nu este cazul“, a afirmat Daniel Barbu.
Cele două obiective de patrimoniu au fost vizitate de ministrul Culturii, împreună cu primarul Cătălin Toma şi directorul Direcţiei de Cultură Traian Negulescu. Fondat la începutul secolului XVIII, Schitul Scânteia a făcut parte din perla aşezărilor monahale de la Carpaţii de Curbură, alături de Schiturile Buluc şi Tarniţa, ambele întemeiate în aceeaşi perioadă. Aşezământul monahal de la Scânteia face parte din categoria schiturilor fondate de marii boieri ai locului, în veacul de aur al ctitoriilor din fostul Ţinut al Putnei, în secolul XVIII.
Fondată de Isaia Caragea, în secolul XVII, Mănăstirea Buluc a fost o așezare specială încă de la început, fe